Raja Yoga

De mooie bloem is gebleven

Waarom Raja Yoga?

‘Mijn gezondheid verbeterde en mijn gewicht nam aanzienlijk af’ vertelt Daan. Joop voelt zich na een sessie heel helder en mentaal gesterkt en Rita voelt zich ‘geheel soepel’. Dit alles ondanks de simpele bewegingen. ‘Doe twee weken yoga en je slaapproblemen zijn verdwenen’ stelt de Indiase yoga Ing. Kries Mannie Sing.  Kries geeft al jarenlang  Raja Yoga-les op veel plaatsen in Nederland, waaronder Voorschoten.

Enthousiastelingen rijden gerust van uit Amsterdam en Den Haag op zondagmorgen naar Voorschoten  om de les te volgen. ‘Yoga wordt steeds populairder’ stelt Kries. ‘Het imago van zweverig begint weg te vallen. Mensen die het nog nooit gedaan hebben kunnen gewoon met alles meedoen. Het wordt inderdaad populairder. Waarom? Mensen merken dat ze er baat bij hebben.’Zelf heb ik jaren hoofdpijn gehad, barstende’ zoals hij zelf zegt.  In Suriname leerde hij de vijfduizend jaar oude Himalaya-traditie kennen en zijn hoofdpijn verdween. Raja-yoga is een overkoepelende naam. Alle andere yoga’s vallen hieronder.

‘Raja gaat over visualiseren’ zegt Kries. Je zit met je ogen dicht en denkt aan een mooie bloem die straalt. Hierdoor verdwijnen storende gedachten als boodschappenlijstjes en wat moet ik vandaag nog allemaal doen?’-ideeën.  De ademhaling is de sleutel, meent Kries. Daar besteedt hij veel aandacht aan in zijn lessen. Oefeningen die de ademhaling de juiste kant op sturen.

Concentratieoefeningen waarbij je alleen maar let op je ademhaling. ‘Meer dan tachtig procent van mijn leerlingen komt binnen met een verkeerde ademhaling. Het moet een diepe ademhaling zijn rond de navel. Dat zorgt voor ontspanning en vermindert stress.’  Zijn leerlingen zweren erbij. ‘Ik zat in het onderwijs en was altijd erg gestrest’ vertelt Daan.

‘Toen ik me bezig ging houden met yoga bekwam het me uitstekend.’  Rita is verpleegkundige en hoorde via via van yoga.’Het heeft niet alleen met je houding te maken, maar ook vooral met de ademhaling.  Je hele lichaam ontspant. De bewegingen zijn simpel en na afloop voelt alles weer soepel.’ Joop heeft geen stressig bestaan, want hij is al gepensioneerd. Toch mist hij geen enkele yogales. ‘Je komt er heel plezierig vandaan’ zegt hij. ‘Het heeft mentaal ook een grote invloed.’

Na anderhalf uur zijn de boodschappenlijstjes en wat moet ik nog doen?-ideeën verdwenen. In plaats daarvan is er rust in het hoofd en een ontspannend gevoel ontstaan.

De mooie bloem is gebleven

Wanneer

Zondagmorgen van 9.30 uur – 11.00 uur

Kosten

€ 110 voor een tien-lessenkaart
€ 10 voor een proefles

Contactpersoon

K. Mannie – Sing
Telefoon: 020 – 6649442
Email: info@rajayogales.nl
Website: www.rajayogales.nl